Α' εξάμηνο
Εισαγωγή στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΓΣΠ01) (Introduction to Geographic Information Systems) (GIS01) (Y, 6 ECTS)
Πρόκειται για υποχρεωτικό (Υ) μάθημα, η επιτυχής παρακολούθηση του οποίου θα δώσει έξι (6) ECTS. Σκοπός του μαθήματος, είναι η ομογενοποίηση των γνώσεων των φοιτητών σε θέματα Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, μυώντας τους στις βασικές έννοιες, στα χαρακτηριστικά, στις δυνατότητες και στις εφαρμογές των GIS. Οι φοιτητές θα εξοικειωθούν με τις απλές διαδικασίες που διεξάγονται σε ένα ΓΣΠ και ειδικότερα σε θέματα που αφορούν στη συλλογή, την εισαγωγή, την αποθήκευση, τη διαχείριση, την ανάκτηση, την ανάλυση, την επεξεργασία και την παρουσίαση δεδομένων. Θα κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά των διαφορετικών προβολικών συστημάτων και συστημάτων συντεταγμένων, με σκοπό να αποκτήσουν αντίληψη σχετικά με τη χαρτογραφική απεικόνιση της γήινης επιφάνειας στο χάρτη.
Σύνθετες επεξεργασίες σε Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΓΣΠ02) (Advanced processes in Geographic Information Systems) (GIS02) (Y, 8 ECTS)
Πρόκειται για υποχρεωτικό (Υ) μάθημα, η επιτυχής παρακολούθηση του οποίου θα δώσει οκτώ (8) ECTS. Σκοπός του μαθήματος είναι η μύηση των φοιτητών σε σύνθετες επεξεργασίες σε Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών. Δεδομένου ότι οι φοιτητές έχουν ήδη εξοικειωθεί με τις βασικές διαδικασίες που διεξάγονται σε ένα ΓΣΠ θα εντρυφήσουν σε σύνθετες διαδικασίες εισαγωγής, αποθήκευσης, διαχείρισης, ανάκτησης, ανάλυσης, επεξεργασίας και παρουσίασης δεδομένων. Θα εξοικειωθούν με εναλλακτικούς τρόπους συλλογής και διαχείρισης της γεωγραφικής πληροφορίας, μετατροπές προβολικών συστημάτων, χρησιμοποίηση και ομογενοποίηση δεδομένων διαφορετικής προέλευσης, κλίμακας κτλ.
Γεωχωρικές βάσεις δεδομένων και εξόρυξη δεδομένων (ΓΣΠ03) (Geospatial Databases and Data Mining) (GIS03) (Y, 8 ECTS)
Πρόκειται για υποχρεωτικό (Υ) μάθημα, η επιτυχής παρακολούθηση του οποίου θα δώσει οκτώ (8) ECTS. Στο πλαίσιο αυτού του μαθήματος οι φοιτητές θα μάθουν πώς να σχεδιάζουν, να χρησιμοποιούν, να διασυνδέουν και να συσχετίζουν γεωχωρικές βάσεις δεδομένων. Το μάθημα παρέχει, επίσης, πρακτική εμπειρία με σχεσιακά, αντικειμενοστραφή και άλλα είδη γεωχωρικών βάσεων δεδομένων, έτσι ώστε οι φοιτητές να αποκτήσουν πρακτική γνώση της δομής, της ανάπτυξης και της διαχείρισης των γεωχωρικών δεδομένων.
Χαρτογραφία και οπτικοποίηση (ΓΣΠ04) (Cartography and Visualization) (GIS04) (Υ, 8 ECTS)
Πρόκειται για υποχρεωτικό μάθημα (Υ), η επιτυχής παρακολούθηση του οποίου θα δώσει οκτώ (8) ECTS. Η ενότητα εξετάζει τις αρχές του χαρτογραφικού σχεδιασμού και της απεικόνισης. Η εκπαίδευση θα αφορά στη δημιουργία χαρτών, στη χαρτογραφική σύνθεση, στην ορθή χρήση συμβόλων και στην ανάπτυξη νέων συμβόλων, σε μεθόδους οπτικοποίησης ποσοτικών και περιγραφικών δεδομένων και στη δημιουργία θεματικών χαρτών. Οι φοιτητές θα αποκτήσουν εμπειρία σε τεχνικές δημιουργίας τριμεταβλητών/συνεχών δεδομένων, σε γεω-οπτικοποίηση και αναπαράσταση χωρικών δεδομένων σε τρισδιάστατη μορφή. Στο τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν καλύτερη κατανόηση των εννοιών της χαρτογράφησης και απεικόνισης δεδομένων και πρακτική εμπειρία, για να δημιουργήσουν και να συντάξουν το δικό τους χάρτη.
Β' Εξάμηνο
Γεωχωρική Μοντελοποίηση και Ανάλυση (ΓΣΠ05) (Geospatial Modeling and Analysis) (GIS05) (Υ, 8 ECTS)
Πρόκειται για υποχρεωτικό μάθημα (Υ), η επιτυχής παρακολούθηση του οποίου θα δώσει οκτώ (8) ECTS. Το μάθημα αυτό δίνει έμφαση στις θεμελιώδεις στατιστικές μεθόδους και διαδικασίες, που σχετίζονται με τα γεωγραφικά δεδομένα και τη χωρική ανάλυση. Πιο συγκεκριμένα, εστιάζει σε αναλύσεις τάσεων σημείων, γραμμών και πολυγώνων, σε μεθόδους παρεμβολής, στην εκτίμηση της χωρικής ακρίβειας, εκτιμήσεις σφαλμάτων, κ.ά.. Οι σπουδαστές μυούνται στις βασικές έννοιες της μοντελοποίησης τοπίου με GIS.
GIS και Τηλεπισκόπηση (ΓΣΠ06) (GIS and Remote Sensing) (GIS06) (Υ, 8 ECTS)
Πρόκειται για υποχρεωτικό (Υ) μάθημα, η επιτυχής παρακολούθηση του οποίου θα δώσει οκτώ (8) ECTS. Το συγκεκριμένο μάθημα εξετάζει τις αρχές και την τεχνολογία της τηλεπισκόπησης, τις μεθόδους λήψης τηλεπισκοπικών δεδομένων, καθώς και τον τύπο των δεδομένων και το ρόλο τους σε εφαρμογές GIS. Οι φοιτητές θα μάθουν να εφαρμόζουν και να αξιολογούν τις μεθοδολογίες ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας. Επίσης, το μάθημα εξετάζει τις κοινές χρήσεις δεδομένων τηλεπισκόπησης σε διάφορες εφαρμογές, όπως στην ανθρώπινη ασφάλεια και τις περιβαλλοντικές επιστήμες.
Σχεδιασμός, Ανάπτυξη και Υλοποίηση έρευνας σε περιβάλλον GIS (ΓΣΠ07) (Scientific Research on GIS) (GIS07) (Υ, 6 ECTS)
Πρόκειται για υποχρεωτικό μάθημα (Υ), η επιτυχής παρακολούθηση του οποίου θα δώσει έξι (6) ECTS. Το μάθημα αυτό εστιάζει στη διαδικασία ερευνητικού σχεδιασμού, το σχεδιασμό μελέτης, συλλογής πληροφοριών και στρατηγικών ανάλυσης. Οι φοιτητές θα επικεντρωθούν στον προσδιορισμό των προβλημάτων σχεδιασμού και των κατάλληλων ερευνητικών ερωτημάτων, στην ανάπτυξη απλών εννοιολογικών μοντέλων, στη λήψη ιδεών και στην εφαρμογή τους σε πραγματικές συνθήκες.
Στο συγκεκριμένο μάθημα θα παρουσιαστεί το θεωρητικό υπόβαθρο σχετικά με σημαντικά γεωπεριβαλλοντικά ζητήματα. Κατόπιν οι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν ένα σύγχρονο πρόβλημα, το οποίο θα αναπτύξουν εξ’ ολοκλήρου σε περιβάλλον GIS. Θα κληθούν να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας που θα εκπονήσουν και να δώσουν λύση.
Χωρική στατιστική (ΓΣΠ08) (Spatial Statistics) (GIS08) (Υ, 8 ECTS)
Πρόκειται για υποχρεωτικό μάθημα (Υ), η επιτυχής παρακολούθηση του οποίου θα δώσει οκτώ (8) ECTS. Η τεχνολογία GIS επιτρέπει την οργάνωση, την ανάλυση και την απεικόνιση χωρικών δεδομένων, που συχνά αποκαλύπτουν σχέσεις, πρότυπα και τάσεις. Οι παραδοσιακές τεχνικές ανάλυσης GIS περιλαμβάνουν χωρικά ερωτήματα, ανάλυση γεωγραφική, ανάλυση ζωνών επιρροής, παρεμβολή και υπολογισμό εγγύτητας. Η χωρική στατιστική περιλαμβάνει ένα σύνολο μεθόδων για την περιγραφή και τη μοντελοποίηση χωρικών δεδομένων. Με πολλούς τρόπους, επεκτείνει αυτό που κάνει το μυαλό και τα μάτια, διαισθητικά, για να αξιολογήσουν τα χωρικά πρότυπα, τις διανομές, τις τάσεις, τις διαδικασίες και τους συσχετισμούς. Αυτό το μάθημα επικεντρώνεται στις μεθόδους και τα μοντέλα, που υπάρχουν στη χωρική στατιστική, και οι φοιτητές θα εξοικειωθούν με βασικές μεθόδους ανάλυσης χωρικών δεδομένων.
Γ' Εξάμηνο
Εφαρμογές προγραμματισμού σε GIS (ΓΣΠ09) (GIS Programming) (GIS09) (Ε, 8 ECTS)
Πρόκειται για μάθημα επιλογής (Ε), η επιτυχής παρακολούθηση του οποίου θα δώσει οκτώ (8) ECTS. Το μάθημα αυτό εισάγει τους σπουδαστές στον τρόπο επέκτασης των λειτουργικών δυνατοτήτων ενός Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS), μέσω προγραμματισμού. Ο στόχος του μαθήματος είναι να παρέχει στους φοιτητές εμπειρία στη χρήση προγραμματιστικών εργαλείων για περιπτώσεις είτε κάποιου προβλήματος, που δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τις υπάρχουσες λειτουργίες των GIS, είτε περιπτώσεων που τα υπάρχοντα εργαλεία και λειτουργίες GIS χρειάζεται να επεκταθούν ή να τροποποιηθούν.
Εφαρμογές και Προγραμματισμός GIS σε περιβάλλον Web και στο Κινητό (ΓΣΠ10) (Web and Mobile GIS Applications and Programming) (GIS10) (Ε, 8 ECTS)
Πρόκειται για μάθημα επιλογής (Ε), η επιτυχής παρακολούθηση του οποίου θα δώσει οκτώ (8) ECTS. Το μάθημα αυτό έχει σχεδιαστεί για να εισαγάγει τους φοιτητές στις θεμελιώδεις δεξιότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξη εφαρμογών ιστού και προγραμματισμού χωρικών αναλυτικών λειτουργιών σε περιβάλλον Web. Αυτό το μάθημα θα βοηθήσει, επίσης, στην κατανόηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της χρήσης κινητών εφαρμογών GIS. Το Mobile GIS είναι η επέκταση της τεχνολογίας GIS από το γραφείο, στο πεδίο. Ένα κινητό GIS επιτρέπει σε χρήστες, που εργάζονται στο πεδίο, να συλλαμβάνουν, να αποθηκεύουν, να ενημερώνουν, να χειρίζονται, να αναλύουν και να προβάλλουν γεωγραφικές πληροφορίες.
Οι σπουδαστές θα αποκτήσουν, δεξιότητες για την ανάπτυξη δικτυακών GIS και εφαρμογών σε κινητές συσκευές, όπως τα τηλέφωνα και τα tablet. Αυτές οι δεξιότητες θα επιτρέψουν στους φοιτητές να αναπτύξουν εφαρμογές ιστού και κινητής τηλεφωνίας για να υποστηρίξουν την πρόσβαση σε γεωχωρικά δεδομένα, την ανάλυση, την κοινή χρήση και τη σύνθεση μέσω του διαδικτύου.
GIS για λήψη αποφάσεων (ΓΣΠ11) (GIS for Decision Making) (GIS11) (Ε, 8 ECTS)
Πρόκειται για μάθημα επιλογής (Ε), η επιτυχής παρακολούθηση του οποίου θα δώσει οκτώ (8) ECTS. Το συγκεκριμένο μάθημα θα βοηθήσει τους φοιτητές να κατανοήσουν τη χρησιμότητα του GIS στη λήψη αποφάσεων, με τελικό στόχο την επίλυση σύγχρονων προβλημάτων της κοινωνίας. Θα μάθουν να αναγνωρίζουν το πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, να καθορίζουν τα κριτήρια για τις αποφάσεις που θα πάρουν για την επίλυσή του, τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται και την εφαρμογή τους και τελικά την επίλυσή του σε περιβάλλον GIS.
Μοντελοποίηση Φυσικών Κινδύνων (ΓΣΠ12) (Natural Hazard Modeling) (GIS12) (Ε, 8 ECTS)
Πρόκειται για μάθημα επιλογής (Ε), η επιτυχής παρακολούθηση του οποίου θα δώσει οκτώ (8) ECTS. Στόχος του μαθήματος είναι η εμβάθυνση στις μεθοδολογίες GIS με έμφαση στους φυσικούς κινδύνους και περιλαμβάνει μεθόδους μοντελοποίησης φυσικών κινδύνων, δημιουργίας χαρτών παρακολούθησης και πρόβλεψης επιπτώσεων, δημιουργία χαρτών σχεδίου διαχείρισης κρίσης (π.χ. μοντελοποίησης ζωνών εκκένωσης πληθυσμών) και μοντελοποίηση φυσικών διεργασιών σε συνάρτηση με εφαρμοσμένα θέματα (π.χ. πλημμυρικός κίνδυνος, τουριστικές εφαρμογές).
Εφαρμογές GIS στο γεωπεριβάλλον (ΓΣΠ13) (GIS applications on geoenvironment) (GIS13) (E, 6 ECTS)
Πρόκειται για μάθημα επιλογής (Ε), η επιτυχής παρακολούθηση του οποίου θα δώσει έξι (6) ECTS. Το εν λόγω μάθημα περιλαμβάνει την παρουσίαση και ανάλυση εφαρμογών GIS, εστιάζοντας και εμβαθύνοντας σε θέματα γεωπεριβάλλοντος. Σκοπός είναι οι φοιτητές να εξειδικευτούν στην αξιολόγηση πρωτογενών δεδομένων, στη σωστή προετοιμασία τους, καθώς και να εκπαιδευτούν στην χρήση σύγχρονων μεθοδολογιών χωρικής ανάλυσης περιβαλλοντικών δεδομένων και στην σωστή ερμηνεία των αποτελεσμάτων με στόχο την εξασφάλιση μέγιστης αξιοπιστίας των τελικών παραγόμενων χαρτών.
Εφαρμογές GIS στις επιστήμες υγείας (ΓΣΠ14) (GIS applications on health science) (GIS14) (E, 6 ECTS)
Πρόκειται για μάθημα επιλογής (Ε), η επιτυχής παρακολούθηση του οποίου θα δώσει οκτώ (8) ECTS. Το εν λόγω μάθημα περιλαμβάνει την παρουσίαση και εξέταση εφαρμογών του GIS σε θέματα επιστημών υγείας, όπως η επιδημιολογία. GIS εργαλεία σχετικά με διαχείριση, ανάλυση και χαρτογράφηση δεδομένων, συμβάλλουν στην μελέτη της χωρικής κατανομής θεμάτων υγείας, αναδεικνύοντας την γεωγραφική τους διάσταση, προσφέροντας έτσι πληροφορίες απαραίτητες στην λήψη μέτρων προστασίας δημόσιας υγείας, για τη συσχέτιση τοπικών προβλημάτων υγείας με περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες κτλ.
Εφαρμογές GIS στα οικονομικά (ΓΣΠ15) (GIS applications on economy) (GIS15) (E, 6 ECTS)
Πρόκειται για μάθημα επιλογής (Ε), η επιτυχής παρακολούθηση του οποίου θα δώσει έξι (6) ECTS. Το εν λόγω μάθημα περιλαμβάνει την παρουσίαση και εξέταση εφαρμογών του GIS σε κοινωνικο-οικονομικά θέματα. Στο πλαίσιο αυτού του μαθήματος παρουσιάζονται εργαλεία και τεχνικές για την κατανόηση και ανάλυση χωρικών κοινωνικο-οικονομικών φαινομένων με σκοπό την ανάδειξη διαχειριστικών μεθόδων και την εξαγωγή συμπερασμάτων και πληροφοριών, ζωτικής σημασίας σε διαδικασίες λήψεις αποφάσεων.
Εφαρμογές GIS στην ιστορία - αρχαιολογία (ΓΣΠ16) (GIS applications on history - archaeology) (GIS16) (E, 6 ECTS)
Πρόκειται για μάθημα επιλογής (Ε), η επιτυχής παρακολούθηση του οποίου θα δώσει έξι (6) ECTS. Το εν λόγω μάθημα περιλαμβάνει την παρουσίαση και εξέταση εφαρμογών του GIS σε θέματα ιστορίας – αρχαιολογίας. Καθώς τα ιστορικά – αρχαιολογικά δεδομένα μπορεί να αφορούν διαφορετικές χωρικές κλίμακες, η ανάλυση, ερμηνεία και συσχέτιση χωρικών μοτίβων βάσει τέτοιων δεδομένων παίζουν σημαντικό ρόλο στις πρακτικές αυτών των επιστημών. Τα εργαλεία των GIS μπορούν να χρησιμεύσουν από την αναπαράσταση παλαιογεωγραφίας και παλαιο-αναγλύφου, μέχρι την δημιουργία ανανεώσιμων και διαδραστικών ιστορικών χαρτών.
Δ' Εξάμηνο
Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία (ΓΣΠ17) (Thesis) (GIS17) (Y, 30 ECTS)
Πρόκειται για μάθημα υποχρεωτικό (Υ), η επιτυχής παρακολούθηση του οποίου θα δώσει σαράντα (30) ECTS. Η διάρκεια αυτού του μαθήματος είναι ένα εξάμηνο. Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι να δώσει τη δυνατότητα στον φοιτητή να εφαρμόσει τις γνώσεις που απέκτησε κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Πρόγραμμα Σπουδών διαπραγματευόμενος ένα σύγχρονο πρόβλημα. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να συνδυάζουν ποσοτικές και ποιοτικές μεθόδους καθώς επίσης και τη θεωρία με την πράξη.